Vineri in jur de 11

May 3rd, 2009

4Vineri in jur de 11

Articol scris de Oana

S-a intamplat totul

Daca ,, Buna Cristina! Pa Cristina!” e un filmulet in care se pune foarte bine in evidenta partea placuta a indragostirii cu toate aspectele ei specifice: fluturi in stomac, dorinta de a vedea persoana iubita cat mai mult, senzatia ca nimic nu iti poate sta in cale s.a., scurt-metrajul de fata ne prezinta o realitate complet diferita.

Cruzimea povestii pe care o traieste Cristina in ,, Vineri in jur de 11” este poate un episod obisnuit din viata multor tineri. Totul incepe intr-un ton dramatic in care protagonista apare drept victima unor gesturi imorale, actiunile fiind hiperbolizate pe parcurs. Incepand de la durerile fizice pe care Crstina le resimte constant si pana la indiferenta si insensibilitatea celor din jur. Replica din sectia de politie in care se tine interogatoriul si care se doreste a fi una de solidaritate, de sprijinire ,, Se intampla multe infractiuni. Stati linistita!” nu e decat o dovada care sustine o atitudinea complet inadecvata.

Finalul e cu atat mai dur cu cat personajul feminin simte ca nu mai poate rezista presiunii atat fizice, din cauza loviturilor, cat si psihice din cauza rautatilor facute pe seama ei. Gestul de la sfarsit nu poate fi judecat sau pus sub semnul rationalitatii deoarece reprezinta consecinta a tot ceea ce Cristina a acumulat anterior.

Iulia Rugina reuseste o data in plus sa contureze o poveste complexa din multe puncte de vedere. Dar, mai important decat acest lucru, se evidentiaza capacitatea de a surprinde in doar cateva minute partea mai putin placuta a realitatii, in care o zi obisnuita se poate transforma intr-un adevarat cosmar.

Titlul original: Vineri in jur de 11
Director: Iulia Rugina
Scenarist: Oana Rasuceanu, Carmen Mezincescu, Iulia Rugina
D.O.P: Stevan Fala, Mihai Sibanu
Editor: Alma Cazacu, Iulia Rugina
Sunet: Laura Lazarescu
Producaror: Iulia Rugina
Compania producatoare: UNATC
Distributor: Daazo – European Short Film Centre

Cristina Tudor: Irina Velcescu
Mama: Jeanine Stavarache
Tata: Mihai Niculescu
Politist: Andi Vasluianu
Vasile: Alex Telibasa

Posturi similare

Comentarii:

 1. loredana

  incredibil..i’m speachless

 2. Oana

  face parte din realitate desi e trist sa credem asta.

 3. Ionela

  cand ma gandesc ca aceasta e realitatea in care traim …ar trebui sa ne fie rusine…asa ceva nu se intampla de ieri, de azi , se intampla dintotdeauna…nimeni nu incearca sa schimbe nimic…bineinteles tot isi fac munca cu devotament( ma refer la toate institutiile) , pana la urma si golanii, rauvoitorii isi fac munca cu devotament….trist dar adevarat

 4. lazar

  si poate terminati cu filmele astea socialo politice lacrimogene si faceti niste povesti frumoase cu bucurie si voie buna cu dragoste si cu flori.

Comentariu la postul “Vineri in jur de 11”