My name is Lisa

November 15th, 2010

1My name is Lisa

Articol scris de Monica

Cine esti? Care e numele tau?

In mod normal, un copil de 13 ani ar trebui sa conteze pe sprijinul neconditionat pe care doar o mama il poate conferi in orice moment si cu atat mai mult la varsta trecerii de la copilarie la adolescenta. Apare o situatie trista, complicata si confuza atunci cand aceasta ordine fireasca a lucrurilor este rasturnata iar rolurile parinte – copil se inverseaza. O posibila cauza? O boala necrutatoare: Alzheimer.

Scurt – metrajul “My name is Lisa” trateaza acest subiect in 6 minute, folosindu-se de o tehnologie simpla dar care se dovedeste a fi de impact si foarte sugestiva, reusind sa contureze o imagine destul de pertinenta a ceea ce inseamna aceasta afectiune degenerativa a creierului: pierderea capacitatilor intelectuale ale persoanei bolnave, a valorii sociale a personalitatii sale, precum si grave tulburari de comportament.

Nu doar ideea de a expune aceasta tema si ineditul situatiei prezentate fac acest scurt – metraj o realizare care merita atentie si aprecieri ( pozitive sau nu ) : jocul actoricesc este natural si convingator ( Carlie Nettles – cea care o interpreteaza pe Lisa – mi s-a parut a fi foarte expresiva ) iar secventele se succed intr-un mod coerent devenind astfel evident faptul ca mama Lisei isi pierde treptat memoria.

Ce este tulburator? Faptul ca un copil ajunge sa spuna: “They think life is just a coloring book but it is not; it’s an ugly, unpredictable, very difficult book, it’s hard, really, really, really…” precum si faptul ca o mama isi intreaba copilul: “Who are you? What is your name?”

Alte posturi

Comentarii:

  1. se mai intampla :-?

Comentariu la postul “My name is Lisa”