Genre

December 9th, 2010

5Genre

Articol scris de Monica

Scenarii

Don Hertzfeldt, autorul acestui scurt film, este unul dintre cei mai apreciati animatori la ora actuala, castigator a nenumarate premii la festivaluri (peste 120 mai exact) si nominalizat la Oscar in 2001 pentru Rejected. Ce il face deosebit? Faptul ca se pricepe sa combine de minune desenul traditional, absurdul si umorul negru in creatiile sale, fara a apela catusi de putin la ajutorul computerului. In plus, el e cel care deseneaza, scrie scenarii, produce, editeaza si uneori compune tema muzicala care acompaniaza imaginile.

Genre, animatia de fata, a fost realizata in 1996, este cea de-a doua pe care Don Hertzfeldt a prezentat-o publicului si se constituie dintr-o insiruire de scenarii de film a carui protagonist este un urecheat simpatic de hartie, pus in diferite ipostaze, cand comice, cand absurde sau sadice. Autorul trece, printre altele, de la tipicul unui film de dragoste, la ceea ce se petrece intr-un horror, intr-un SF sau intr-un film pentru copii, dovedind ca se poate ajunge departe cu imaginatia chiar si in mai putin de 5 minute.

Apreciat mai mereu de critici, Don Hertzfeld, este considerat ca reprezentand pentru scurt – metrajul animat ceea ce constituie genialii Stanley Kubrick sau David Lynch pentru film in general, prin repetatele referiri si explorari in universul unor teme profunde ale existentialismului, povestind grozav in imagini care il disting clar de alti animatori, despre viata si moarte sau filosofie. Sper ca v-am convins ca Genre merita vazut :) .

Alte posturi

Comentarii:

  1. Drăguț filmul, mi-a dat o perspectivă la care nu mă așteptam.

    Mulțumesc de partajare!

  2. amuzanta partea cu extracterestrul :) ) … si interesanta ideea.

  3. initial nu am vrut sa vizionez animatia insa dupa ce am ras si “plans” pot spune ca nu regret si chiar am fost mirat de anul in care a fost produsa.

  4. ady

    Ce total e :) )) Mortala rau animatia

Comentariu la postul “Genre”